Wat is Babygebaren

Ontstaan van babygebaren

Joseph Garcia is de grondlegger van de babygebaren, hij is een doventolk uit Amerika. Joseph heeft in 1987 onderzoek gedaan naar wat het effect was om als horende ouder gebaren toe te passen, bij je horende kind. Uit de conclusie van zijn onderzoek kwam dat wanneer je gebaren gebruikt bij je kind van 6 maanden oud je kind rond 8 maanden met je kan communiceren door middel van het inzetten van gebaren.

Lissa Zeviar is de grondlegger van babygebaren in Nederland, in 2005 heeft zij samen met haar man het bedrijf Babygebaren Nederland opgezet.

Wat is babygebaren?

Vanuit onderzoeken is bewezen dat een kind van 6 maanden al veel meer weet dan dat voorheen gedacht werd. Hij kan al verbindingen maken en woorden aan voorwerpen koppelen, maar kan dit nog niet uiten, omdat de spraak ontwikkeling gemiddeld rond 1-1,5 jaar ontwikkeld wordt. De grove motoriek die een kind gebruikt bij het maken van gebaren is eerder ontwikkeld dan de fijne motoriek die een kind gebruikt om te kunnen praten. Vandaar dat de gebaren makkelijker en eerder inzetbaar zijn voor een kind.

Maar wat gebeurt er met je kind als het dus al veel weet maar nog niet kan uiten? Het kan erg gefrustreerd raken omdat hij niet begrepen wordt. De gebaren zijn een geweldige brug om dit op te vangen.

Maar ook wanneer de spraak ontwikkeling op gang komt, blijven de gebaren een prachtige manier in de ondersteuning van de communicatie. Je kind kan zich vaak niet meteen volop uiten (denk aan nog moeite met het vinden van de juiste woorden, zinsbouw, uitspraak van woorden) als de spraakontwikkeling op gang komt, dus zijn de gebaren nog steeds een fijn middel om in te zetten. Hierdoor kun je babygebaren een hele tijd in blijven zetten.

De gebaren die we gebruiken zijn afkomstig vanuit de Nederlandse Gebaren Taal. Een van de voordelen hiervan is dat je kind kan communiceren met een kind dat doof is of spraak/taal moeilijkheden heeft. Deze werelden komen hierdoor dichter bij elkaar, iets dat we gelukkig steeds meer gaan zien.

Waarom we gebaren met kinderen

Kindergebaren is leuk en voor iedereen. Ervaar ook hoe waardevol gebaren met je kind is. Inmiddels is gelukkig een grote groep mensen er mee bekend, maar ik vind het nog niet genoeg. Ik zou graag alle jonge ouders bereiken en laten zien hoe leuk en leerzaam het is. Zodat in de toekomst communiceren met gebaren de normaalste zaak van de wereld is.

Wat zijn de voordelen van babygebaren?

De eerste vraag die mensen heel vaak aan mij stellen als ik vertel over babygebaren is: maar gaat je kind dan wel praten?. Daar kan ik gelukkig een heel kort antwoord op geven: JA, JUIST WEL!!

Daarnaast zijn er nog zoveel voordelen te noemen, een aantal zijn;

En misschien nog wel de meest belangrijke reden, het is zo leuk, mooi en bijzonder om met je kind op deze manier te kunnen communiceren! Zo veel goede ontwikkelingen worden gestimuleerd.

Het enige dat je nodig hebt, is een beetje geduld.